S.S.S

Şaraptan alınacak tadı, sadece üzümün ya da üretim koşullarının kalitesi belirlemez. Şaraptan aldığınız tadı üst seviyeye taşımanız için şarap tadımı ile ilgili incelikleri bilmeniz ve şarabı doğru bir şekilde servis etmeniz gerekir. 

Şarabın tadını en iyi şekilde almak ve şarap sunumuyla ilgili temel bilgileri keşfetmek istiyorsanız aşağıda sizinle paylaştığımız detaylara göz atabilirsiniz. 

1. Şarap şişesi tadımdan ne kadar önce açılmalı?

Şaraba, tadımdan önce nefes aldırmanız (soluklandırmanız) gerekir. Hatta öyle ki bir çok şarap, açıldıktan belli bir süre sonra ahenkli bir etki bırakır. Kaliteli şarapların ahenk ve ifade güçlerini tam olarak açığa çıkarmak için havalandırmanız şarttır. Beyaz şaraplar kısa, kırmızılar ise biraz daha uzun bir süre soluklandırılır.

Genel olarak;

Genç şaraplar içilmeden hemen önce,
Olgun beyazlar 20 dk önce,
Olgun kırmızılar ise 30-60 dk önce açılmalıdır. 

2. Yarım kalan şarap nasıl saklanmalı?

Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.   

3. Şarap kadehi seçimi nasıl olmalı?

Hemen her tür şarap için dizayn edilmiş farklı şekillerde kadehler mevcuttur. Fakat her zaman bu kadar fazla çeşit kadehe sahip olmayabilirsiniz. Bu durumda, kesmeleri olmayan, renksiz ve ince bir camdan yapılmış lale formunda, yani yuvarlak bir formdan ağız kısmına doğru daralan kadehler size yardımcı olur. 

Kadehlerin bu özellikleri, şarabın renginin ve aromalarının algılanması açısından fazlasıyla önemlidir. Beyaz şarap için biraz daha küçük, kırmızı için bir parça daha hacimli iki ayrı kadeh seçebilirsiniz. 

Kadehleri yıkama noktasında ise iyice çalkalayıp tozlu olmamalarına, saklarken de kapalı bir şekilde saklamaya dikkat etmelisiniz. Ek olarak doğru bir sunum için şarabı kadehin yarısına kadar, en fazla 2/3 oranında kadehe doldurmanızı öneririz. 

4. Farklı şaraplar hangi sırayla servis edilmeli? 

Birkaç ayrı yemekten oluşan bir menü söz konusu ise tüm yemeği tek bir şarapla tamamlamak oldukça zor olur. Çünkü hem başlangıçlarla hem ana yemekle ya da tatlıyla uyum sağlayacak bir şarap bulmak neredeyse imkansızdır. Bu durumda tatlıyla şarap içmekten vazgeçip menünün geri kalan kısmıyla uyum sağlayacak bir şarap arayabilirsiniz. 

Örneğin gövdeli bir Chardonnay birçok balık, et ve sebze yemeğiyle; bir Sauvignon Blanc ise deniz ürünleri, keçi peyniri ve kuşkonmaz ile eşleşebilir.

Özel bir yemek daveti verdiğinizde ise, tüm yemeği tek bir şarapla başlayıp bitirmek doğru olmaz. Birden fazla şarabın içildiği ortamlarda da genel kural;

Sek beyaz şarapların kırmızılardan, 
Hafif şarapların daha ağır ve gövdeli olanlardan
Gençlerin yaşlılardan, 
Sek şarapların tatlılardan, 
Daha hafif ve basit yapıda olanların ise kompleks olanlardan önce içilmesidir.

Bu genel kurallar istisnai durumlarda bozulabilir. Örneğin çok narin bir yapıya sahip yıllanmış bir beyaz şarabın, gövdeli bir genç şaraptan sonra servis edilmesi uygun olmayabilir. Böyle bir durumda sırayı bozup genç şarabı yaşlıdan sonra servis edebilirsiniz. 

Sherry ya da Sauternes gibi güçlü bir şarapla başlanan yemeklerde de bundan sonra seçilecek şaraba çok dikkat etmeniz gerekir. Böyle bir durumda, güçlü bir şarapla devam etmekte yarar vardır. Çünkü sek ve hafif bir beyaz şarap yavan kalabilir.

Kırmızı şarapların beyazları takip etmesi gerektiği konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise; tatlı bir beyazdan kırmızıya geçerken bu geçişi az tanenli yani daha az buruk bir kırmızı şarapla yapmaktır. Çünkü tatlı tat, kırmızının burukluğunu fazlasıyla ön plana çıkarabilir. Bunun için Pamukkale Sek Kırmızı gibi aromatik ve az tanenli bir kırmızı şarap kullanabilirsiniz.

5. Şarabı servis etme sıcaklığı nasıl olmalı?

Her şarap için, tadının ve kokusunun daha iyi alınabileceği bir servis etme sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık şarap türlerine göre değişiklik gösterir:

Köpüklü ve dömisek şaraplar 5-7 derecede, 
Beyaz ve roze şaraplar ile iyi şampanyalar 6-10 derecede, 
Gövdeli beyazlar 11-12 derecede, 
Primeur (genç) kırmızılar genelde 12-14 derecede,
Kırmızılar 13-16 derecede, 
Gövdeli kırmızılar ise 16-18 derecede içilirler.

Bir şişe şarabı 22 dereceden 10 dereceye getirmek için buzdolabında 2 saat, buzlu su dolu kovada ise yarım saat bekletmeniz gerekir. 

Şarapları buzluğa koymanız sakıncalı olabilir. Çünkü şarabı buzlukta unutmanız halinde, kapağındaki mantarını atabilir. Fakat bunun dışında şarapları olması gerekenden sıcak sunmaktansa daha soğuk ikram etmenizde fayda vardır. Üstelik şarap aşırı soğumuş ise şişeyi sıcak su dolu bir kovada bekleterek çözüm bulabilirsiniz. Ancak yine de en iyi çözüm, şarabın kadehe boşaltılarak ısınmasını beklemek olur. Zaten, elin ve ortamın ısısıyla şarap çok çabuk bir şekilde ideal sıcaklığa ulaşacaktır.