Şarap çok eski zamanlardan bu yana insanlığın hayatında yer edinmiş değerli bir içki. Üstelik şarabı sadece alkollü bir içki olarak görmek, ona haksızlık etmek olur. Çünkü şarap, zarafetin ve zengin bir kültürün simgesidir.
Şarap kültürü; kadeh seçiminden içim şekline, şarabı saklama koşullarından yemeklerle olan ilişkisine kadar pek çok detayı kapsar. Tüm bu detaylar; şarabın aromasını, lezzetini ve rengini ortaya çıkarırken şaraptan alınan keyfin artmasına yardımcı olur. Yani binlerce yıl önce doğan şarap kültürü, şarabın hak ettiği gibi içilmesini amaçlar.
Pamukkale Şarapçılık olarak şaraptan üst düzey bir zevk almanız için uzmanlık alanımız olan tüm konuları sizinle paylaşmak istiyoruz. İyi şarap nasıl seçilir? Kadeh seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir? Şarap nasıl saklanır ya da hangi şaraplar hangi tarz yemeklerle uyumludur? Şaraba dair her şey burada…
Farklı şaraplar için tasarlanmış kadehler bulunur. Kadeh seçimi, şarabın aromasının algılanması açısından önemlidir.
Şarap türlerinin hangi yemekle uyumlu olduğuna şarabın ve yemeğin özelliklerine bakılarak karar verilir.
Şarap yaşayan bir varlık olduğundan, saklama koşullarına titiz bir şekilde dikkat edilmesi gerekir.
Şarap alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Şarabın eskitilmeye elverişli olup olmadığı gibi.
Şarapların içilme sıcaklıklarıyla ilgili ince detaylar vardır. Şaraplar çeşitlerine ve farklı özelliklerine göre farklı sıcaklıklarda içilebilir.
Beyaz ve Roze Sek Şaraplar:
Şarap, ağızda asit ve alkol dengesi oluşturur. Asit dengesi soğuk veya sıcak ortamda değişmez. Alkol ise soğuk ortamda yumuşak ve tatlı; sıcak ortamda ise acı ve yakıcı olur. Mesela buzlukta beklemiş votkayı içtiğinizde bahsettiğimiz o tatlı ve yumuşak tadı alabilirsiniz. Oda sıcaklığında beklemiş votkayı içtiğinizde ise acı ve yakıcı tadı hissedersiniz.
Asit sert olmasıyla ferah bir his verir, kokuların ortaya çıkmasına yardımcı olur. Özellikle yemeklerle şarabın uyum sağlamasında büyük rol oynar. Alkol ise yumuşaktır, asitin sertliğini azaltır. Bu nedenle bazı şaraplar, 14-15 derecede içildiğinde tatlı gibi gelebilir.
Fakat şarap sıcak ise alkol, asit derecesini dengeleyemez. Bunun sonucunda da şarap; ekşi, acı ve yakıcı olabilir. Ayrıca şarap fazla sıcak olunca alkol buharlaşır ve içindeki aromaları örter.
Sonuç olarak şaraptan en iyi tadı alabilmek için beyaz ve roze sek şarapların 8-12 derecede içilmesi tavsiye edilir.
Kırmızı Sek Şaraplar:
Kırmızı şaraplarda; asit, alkol ve tanenden oluşan bir denge vardır.Tanenler buruk bir tat bırakır, ağzı kurutur hatta yanaklara ve diş etlerine yapışır. Üstelik tanenler soğuk ortamda daha da buruklaşır. Tanen ve asit ikilisi, sert oldukları için bu durum alkol yumuşaklığı ile dengelenir.
Sıcaklık ile asit dengesi değişmese bile alkol sıcak, tanen ise soğuk sevmez. Bu ikilinin anlaşma noktası genelde 16-20 derece arasında olur.
Örneğin: Kalecik karası, Gamay, Cinsault, Grenache.
Örneğin: Öküzgözü, Sangiovese, Merlot, Zinfandel.
Örneğin: Boğazkere, Mourvedre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Tempranillo.
Köpüklü şaraplar :
Köpüklü şaraplar için aşağıdaki formül geçerlidir.
Asit + Alkol + Köpük (Karbondioksit)
Köpük = Asit
Asit için sıcaklığın önemli olmadığını söylemiştik fakat köpük konusunda istisna vardır. Çünkü köpük sıcak ise şarap maalesef içilmez hale gelir.
Kısacası köpüklü şaraplar mutlaka 6-8 derecede, yani soğuk içilmelidir.
Yıllanmaya Uygun Beyaz Sek Şarap ve Şampanyalar:
Çok değerli ve yıllanmaya müsait olan beyaz şarapların gövdeleri genellikle zengin olduğu için 12-14 derecede içilebilirler.
Tatlı Şaraplar:
Asit + Alkol + Şeker = 1 asit + 2 tatlı
Dömisek şaraplar ise beyaz sek şarap gibi 10 -12 derecede, tatlı şaraplar veya likör çeşitleri ise daha serin, tıpkı köpüklüler gibi 6-8 derecede içilir.